(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V sredo, 5.6.2019 popoldne, smo v šoli Sveti Štefan, zaključili šolski projekt Fižolina.

V začetku šolskega leta smo pri eko krožku spoznali pravljico o Fižolini, pločevinki, ki so jo odvrgli v gozdu. Pristala je pri Leopoldovih vratih. Zajec se je ravno pripravljal na proslavljanje svojega rojstnega dne, ko je priletela v vrata njegovega doma. Tako se je prestrašil, da je polil smetano. Od jeze jo je hotel zakopati v zemljo ali obesiti na drevo, pa ga je Fižolina prosila, da naj tega ne stori. Kakšen krt ali veverica bi se lahko ujela vanjo in se poškodovala. Tako jo je Leopold odnesel v sosednji gozd, nato pa se vrnil domov pripravljati svojo zabavo. Kmalu so prišli prijatelji in se zabavali. Zajec Leopold pa je ves čas nestrpno čakal zajčico Mili. Ko je prišla, mu je podarila darilo. Zajec ga je odprl in presenečeno obstal. Bila je Fižolina polna lepega cvetja. Mila je povedala, da jo je našla v gozdu, vso osamljeno in prestrašeno. Vzela jo je domov, jo umila in vanjo posadila rože s svojega vrta. Zajec je Fižolino položil na okensko polico in ji obljubil, da bo tam ostala za vedno. Zabavali so se do poznih večernih ur.

Eko bralno značko in naš projekt smo zaključili z eko literarno prireditvijo Fižolina na tri načine. Obiskala nas je pisateljica Fižoline, gospa Tatjana Kokalj. Učenka Julija Jazbec je spretno vodila intervju s pisateljico, ki je z nami delila dogodivščine iz svojega otroštva ter spregovorila o svojih knjigah. Med intervjujem smo se učenci predstavili z lutkovno predstavo Fižolina ter z dramsko predstavo z istim naslovom. Iz tetrapakov mleka in sokov smo izdelali lutke iz pravljice. Za dramsko predstavo pa smo kostume izdelali kar iz vrečk za smeti. Najbolj zanimivo pa je zagotovo bilo, ko je pisateljica, ob Kamišibaj gledališču, pripovedaovala Fižolino, malo drugače. Bilo je zelo doživeto in zelo duhovito. Pri rednem pouku in pri podaljšanem bivanju smo pripravili transparente, s katerim smo med prireditvijo staršem in ostalim odraslim povedali, da moramo bolj zavzeto skrbeti za naš planet. Vse smo popestrili z različnimi glasbenimi vložki. Po koncu prireditve smo se vsi skupaj pogostili s slastnimi dobrotami, ki smo jih pripravili bodisi v šoli ali doma.

Srečanje je zelo hitro minilo. Gospa Tatjana Kokalj je ne samo uspešna pisateljica, ampak tudi zelo topla in odprta oseba. Veseli smo, da se je odzvala našemu povabilu ter nas obiskala na Svetem Štefanu. Tudi sama je bila ob koncu prireditve zelo zadovoljna in  nam je obljubila, da nas bo še obiskala.

Vsem, ki ste obiskalo našo prireditev pa še enkrat hvala za vaš čas ter upoštevajte vse naše nasvete in skrbite za našo Zemljo!

Dostopnost