(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V petek, 11. maja, smo se učenci POŠ Zibika odpravili na ekskurzijo v Lemberg in na Sladko Goro. Najprej smo se ustavili v Lembergu, kjer nas je sprejela gospa Slavica Lorenčak iz TIC-a Šmarje pri Jelšah. Predstavila nam je zanimivosti o Lembergu in o cerkvi na Sladki Gori.

Lemberg

Lemberg pri Šmarju je manjši kraj, ki ga zaznamuje starodavno zgodovinsko jedro. Nahaja se v bližini Rogaške Slatine in spada v Občino Šmarje pri Jelšah. Vse do danes je Lemberg ohranil osnovne značilnosti trškega jedra (sejmišče, cerkev, rotovž). Zaradi tega se uvršča med najbolje ohranjena avtentična srednjeveška jedra na slovenskem. Lemberg je kot trg začel nastajati v 14. stoletju, v 15. stoletju pa je dobil lasten grb (jagnje s privzdignjeno desno nogo) ter mestno hišo ali magistrat (rotovž). Največje znamenitosti Lemberga so: cerkev Sv. Miklavža, cerkev sv. Pankracija, rotovž in sramotilni steber. V Lembergu je stal tudi grad. Zazidan je bil 1138 leta, porušil pa se je okoli leta 1487. Stal je nad cerkvijo sv. Pankracija. V njem so prebivali gospodje in vitezi.

Sladka Gora

Po ogledu Lemberga smo se z avtobusom odpeljali na Sladko Goro. Sladka Gora je vasica med vinogradniškimi griči. Tu živi približno 90 ljudi. Naselje spada v občino Šmarje pri Jelšah. Skozi Sladko Goro poteka tudi Šmarsko- virštanjska vinska turistična cesta.

Na Sladki Gori se nahaja baročna božjepotna cerkev, ki velja za eno najlepših v Sloveniji. Na mestu današnje cerkve je bila nekoč kapela svete Marjete, ki je postala premajhna. Zato so leta 1744 začeli graditi novo cerkev. Zgradili so jo v desetih letih. Nova cerkev je bila posvečena Mariji. Notranjost cerkve krasijo lepe freske in kipi. V cerkvi je tudi pet oltarjev. Okoli cerkve je park in stopnišče.

Na tej ekskurziji smo učenci izvedeli veliko novega in zanimivega.

Nika Vahen in Urban Čokl, učenca 5. razreda

 

Dostopnost