(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

        

Jesen je z bogatim pridelkom postregla tudi na naših zeliščnih gredicah. Pehtran, rožmarin, bazilika … in druge dišeče začimbe so nas v petek, 12. oktobra, združile in popeljale v svoj  skrivnostni svet. Za nadarjene učence smo priredili raziskovalno, ustvarjalno in kulinarično delavnico, v kateri so spoznavali uporabno vrednost različnih zelišč. Naše druženje smo začeli v šolski knjižnici, kjer nam je knjižničarka Tanja povedala legendo o nastanku čaja, nato pa prebrala še pravljico o dobrem volku, ki se je odločil, da bo živalim pomagal z zdravilnimi rož’cami. Lepo sporočilo o dobroti so učenci ponesli v nadaljevanje popoldneva. Po kratkem kvizu o poznavanju zelišč so v dveh skupinah odkrivali, za kaj vse lahko uporabimo zelišča z domačega vrta.

Pod vodstvom učiteljice Silvice so okrasili steklene kozarčke z različnimi trakovi in okrasnim papirjem ter jih tako pripravili za polnjenje z zeliščno soljo. Vendar to je bil šele začetek … Nabrana posušena zelišča je bilo treba najprej ustrezno pripraviti. Učenci so liste rastlin ločili od stebel, nato pa jih v kuhinjskem možnarju zdrobili skoraj v prah. Prijetne vonjave so napolnile prostor, ki je bil že tako nabit s pozitivno energijo in neverjetno delovno vnemo. Aromatično mešanico timijana, šetraja, luštreka, limonske trave, rožmarina … in soli so učenci nadevali v dekorirane kozarčke, medtem pa je druga skupina spoznavala uporabo zelišč v kulinariki. V gospodinjski učilnici je prav tako zelo dišalo, saj so učenci pod vodstvom učiteljice Marjete pripravljali jedi, v katerih so uporabili različna zelišča: ognjiščno potico s pehtranom, ržene žemljice s kumino, cimetove rolice, bučno maslo z domačo zeliščno soljo, skutni namaz z drobnjakom in zeliščni čaj. Med pripravo so izvedeli še kakšno zanimivost o uporabljenih zeliščih, predvsem pa h katerim jedem se najbolje podajo.

Zadovoljni in polni novega znanja smo ustvarjalno popoldne zaključili z druženjem ob pripravljenih jedeh. Učenci so domov odnesli kozarček zeliščne soli in zgibanko z recepti, da bodo lahko znanje, ki so ga pridobili, širili naprej.

Dostopnost