(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Filmska osnovna šola ali na kratko FOŠ je projekt, v katerega smo vstopili v preteklem šolskem letu. Neposredno je sicer namenjen učiteljem, ki bodo skozi projekt pridobili znanje, kako filmsko vzgojo vnesti v pouk, saj je kvaliteten film ali animirani film odlično didaktično sredstvo in zanimiv učni pripomoček, je umetnost, ki predvsem razvija otrokovo kritično mišljenje, estetski čut in ustvarjalne sposobnosti. Omogoča razmislek o življenju, posameznikovih in družbenih vrednotah. Spodbuja otroke, da si ustvarijo svoj pogled na svet.

V tem šolskem letu smo zato načrtovali delne kulturne dneve od 5. do 9. razreda, in sicer da se bodo učenci pri pouku pripravili na ogled filma, si ga v Kinu Šmarje ogledali in nato v pogovoru razmišljali o temah, ki jih zgodba odpira, pa tudi poustvarjali. Tako smo prejšnji teden že izvedli prvi ogled, in sicer za učence 5. in 6. razred, film pa so si ogledali še četrtošolci in petošolci POŠ Kristan Vrh.

V sodelovanju s Kinom Šmarje so si učenci v ponedeljek, 1. 10. 2018, ogledali nov slovenski film Gajin svet, ki odpira teme, ki so za mlade zanimive – odnosi v družini, prijateljstvo, še posebej pa je poudarek na spletnih zlorabah otrok in mladine. Zato so imeli ti učenci v sredo, 3. 10. 2018, v telovadnici šole delavnice na temo spletnih zlorab, in sicer v izvedbi Centra za varnejši internet Safe.si, ki se na nacionalni ravni ukvarja z osveščanjem otrok in mladostnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav.

Dostopnost